ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΟΣΔΕ

Υποβολή αιτήσεων ΟΣΔΕ για την αποτύπωση και την καταγραφή των αγροτικών εκμεταλλεύσεων ή των παραγόμενων προϊόντων από αυτές με σκοπό την διανομή των ενισχύσεων στους αγρότες.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΟΣΔΕ;

Μια διαδικασία:

1)που γίνεται μια φορά κάθε χρόνο (όταν ανοίγει το σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ, περίπου από Μάρτιο μέχρι Μάιο)

2) που μπορούν να κάνουν όχι μόνο οι επαγγελματίες αγρότες αλλά και οποιοσδήποτε έχει στην κατοχή του κάποια αγροτική εκμετάλλευση

3)με την οποία δηλώνουμε την έκταση που καλλιεργούμε για το τρέχον έτος, ενοικιαζόμενη ή ιδιόκτητη

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΚΑΝΩ ΟΣΔΕ;

Είτε είστε επαγγελματίας αγρότης είτε απλά κάτοχος αγροτικής εκμετάλλευσης το ΟΣΔΕ είναι μια επιλογή που σας προσφέρει τις εξής δυνατότητες:

1)δημιουργεί το δικαίωμα για βασική ενίσχυση (επιδότηση για τα στρέμματα αγροτικής γης που δηλώνονται στο ΟΣΔΕ)

Για να γίνει αυτό ο παραγωγός πρέπει να ενεργοποιήσει δικαιώματα για τα στρέμματα αυτά είτε μέσω της αρχικής κατανομής δικαιωμάτων του 2015 είτε αποκτώντας τα μέσω μεταβίβασης δικαιωμάτων ή κατανομής από το Εθνικό Απόθεμα.

2)δημιουργεί κατά περίπτωση το δικαίωμα για επιπλέον ενισχύσεις (πρασίνισμα, συνδεδεμένες ενισχύσεις, εξισωτική αποζημίωση).

3)επιτρέπει τη συμμετοχή σε διάφορα προγράμματα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης (πχ  Σχέδια Βελτίωσης).

4)επιτρέπει την ασφάλιση μέσω ΕΛΓΑ του φυτικού κεφαλαίου και τη διεκδίκηση αποζημίωσης σε περίπτωση φυσικής καταστροφής.

5)επιτρέπει τη δημιουργία ή τη συμμετοχή σε οικοτεχνία και αίτηση για άδεια χρήσης νερού (γεώτρηση) για αγροτική χρήση, λειτουργία υπαίθριου πάγκου κ.α.