Σχέδια Βελτίωσης 2023

Σχέδια Βελτίωσης 2023

Στην πρόσκληση που αφορά τα Σχέδια Βελτίωσης αυτής της περιόδου του ΠΑΑ 2014-2022, στη Δράση 4.1.5: «Υλοποίηση επενδύσεων με στόχο την ανθεκτικότητα, τη βιωσιμότητα και την ψηφιακή οικονομική ανάκαμψη των γεωργικών εκμεταλλεύσεων», την οποία αναμέναμε από το Δεκέμμβριο του 2022, από νωρίς είχαμε κάνει σημαντικές επισημάνσεις ως γραφείο.

Ήταν ακόμα Μάρτιος, με την πρόσκληση να μετρά μόλις 10 ημέρες και αφού είχαμε αρχίσει να μελετάμε τις πρώτες αξιόλογες προτάσεις υποψήφιων αγροτών, είχαμε επισημάνει ότι, για την διατήρηση της βαθμολογίας σε υψηλά επίπεδα, ο προυπολογισμός των Σχεδίων Βελτίωσης του 2023 που θα κατατεθούν, θα είναι χαμηλός. Αυτό θα έχει ως συνέπεια, μεγαλύτερο αριθμό δικαιούχων έναντι του διαθέσιμου προϋπολογισμού ανά Περιφέρεια.

Συμβουλέψαμε μάλιστα πλήθος αγροτών που μας ζήτησαν να αξιολογήσουμε την επιλεξιμότητα της εκμετάλλευσης τους αλλά και την βαθμολογία των επενδυτικών τους προτάσεων, να επικεντρωθούν στον σχεδιασμό επιχειρηματικών σχεδίων που θα καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες και την βιωσιμότητά τους.

Στη πορεία και μετά την επίσημη ενημερωτική ημερίδα από την Μονάδα Επενδύσεων στις Γεωργικές Εκμεταλλεύσεις και την Μονάδα Χρηματοδοτικών Εργαλείων της ΕΥΕ ΠΑΑ, είχαμε αναφέρει ότι περνάμε σε μια νέα εποχή επιδοτούμενων προγραμμάτων στον αγροτικό τομέα. Δεδομένου μάλιστα του ανταγωνιστικού χαρακτήρα της τρέχουσας προκήρυξης των Σχεδίων, πολλοί αγρότες είναι βέβαιο ότι θα αναζητήσουν στήριξη για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού που δεν μοριοδοτείται στην παρούσα πρόσκληση, μέσα από εργαλεία χρηματοδότησης, τα οποία αξίζει να αναφερθεί ότι καλύπτουν και τις αγορές μεταχειρισμένων.

Στα Σχέδια Βελτίωσης λοιπόν της δράση 4.1.5 που βρίσκεται προς το τέλος της, επικεντρωθήκαμε σε προτάσεις υποψηφίων που οι επενδυτικές δαπάνες καθιστούν ανθεκτική την εκμετάλλευση τους στους εξωγενείς κινδύνους, καθώς αυτή ήταν και η στόχευση του μέτρου. Συγκεκριμένα αξιολογείται και βαθμολογείται με 12 μόρια, η κατηγορία επενδυτικών δαπανών σε:

  • Επενδύσεις σε ΑΠΕ,
  • Σταβλικές εγκαταστάσεις και εξοπλισμός ζωικής παραγωγής, σιλό αποθήκευσης ζωοτροφών και αμελκτικές μηχανές, .
  • Θερμοκήπια, δικτυοκήπια, εγκαταστάσεις φυτικής παραγωγής τύπου τολ  και εξοπλισμός τους,
  • Επενδύσεις που αφορούν στην προετοιμασία για πρώτη πώληση (κτίρια και εξοπλισμός),
  • Εγκατάσταση νέων φυτειών,
  • Επενδύσεις που αφορούν σε αποθηκευτικούς χώρους (κτίρια και μηχανολογικός εξοπλισμός λειτουργίας τους) προϊόντων της εκμετάλλευσης,
  • Αγορά αγροτεμαχίου όμορου προς ιδιόκτητο αγροτεμάχιο

Όμως, η πορεία συγκέντρωσης των απαραίτητων δικαιολογητικών για τις εν λόγω επενδύσεις στα Σχέδια Βελτίωσης, ήταν και παραμένει χρονοβόρα, καθώς στην διαδικασία εμπλέκονται συμβολαιογράφοι, μηχανικοί, τοπογράφοι και κατασκευάστριες εταιρείες των κτιριακών εγκαταστάσεων, των θερμοκηπίων, των σιλό και του μηχανολογικού εξοπλισμού που ενσωματώνεται στα αγροτικά κτίρια. Στην περίπτωση δε που κάποιος προτίθεται να επενδύσει σε φωτοβολταικά, το χρονοδιάγραμμα για να λάβει τους όρους και την σύμβαση της σύνδεσης από την ΔΕΔΗΕ, ξεπερνά τις 30 ημέρες.

Έτσι, και αφού το υπουργείο αφουγκράστηκε τις δυσκολίες που προέκυψαν, η αρχική καταληκτική ημερομηνία υποβολής των προτάσεων, η οποία ήταν η 16η Μαίου, παρατάθηκε με την 2η Τροποποίηση της υπ. αριθμ. 534/13-3-2023 Πρόσκλησης Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος, μέχρι την 31η Μαίου. Έχουμε λοιπόν μπει στην τελική ευθεία των οριστικοποιήσεων, αφού ουσιαστικά απομένει ακόμα μία εβδομάδα, αλλά τα προβλήματα συνεχίζονται.

Ακόμα δεν έχουμε παραλάβει θεωρημένα τα αρχιτεκτονικά σχέδια και τους συγκριτικούς πίνακες λειτουργικότητας και προδιαγραφών των κτιριακών, όπως προβλέπεται από τις αρμόδιες ΔΑΟΚ, τα οποία είναι απαραίτητα να ανέβουν στο ΠΣΚΕ για την τεκμηρίωση της επιλεξιμότητας των επενδύσεων. Επιπλέον έχουμε φακέλους που δεν έχουν αξιολογηθεί για την παροχή των όρων Σύμβασης για αυτοπαραγωγό με ενεργειακό συμψηφισμό και σε ορισμένες περιπτώσεις υποψηφίων δεν έχουν ολοκληρωθεί τα συμβόλαια για την τεκμηρίωση της νόμιμης κατοχής.

Από την άλλη, η ενσωμάτωση καινοτομιών για την συγκέντρωση μορίων από αυτό το πεδίο, δεν αποτελούσε τακτική μας, καθώς θεωρούμε ότι ανοίγει ακόμα ένα παράθυρο προς λάθος κατεύθυνση συμβουλευτικής, χωρίς να προϋπάρχει η απαραίτητη πληροφόρηση, εκπαίδευση και λήψη τεχνογνωσίας από τους αγρότες μας.

Μια νέα παράταση της καταληκτικής ημερομηνίας οριστικοποίησης των αιτήσεων στα Σχέδια Βελτίωσης , θα δώσει λύση στα γραφειοκρατικά ζητήματα που έχουν προκύψει, ουσιαστικά όμως δημιουργεί περισσότερο ασφυκτικές συνθήκες στην διάθεση του προϋπολογισμού, όσον αφορά το πλήθος των αιτήσεων που θα οριστικοποιηθούν και θα αξιολογηθούν θετικά.

Ας έχουμε υπομονή και ελπίδα, πως όσοι καλούμαστε να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στον αγροτικό κόσμο, είτε από τον ιδιωτικό είτε από τον δημόσιο τομέα, θα καταφέρουμε να ανταποκριθούμε στις αυξημένες ανάγκες και τις συνεχόμενες προκλήσεις του.

Εμείς συνεχίζουμε να μελετάμε και να σχεδιάζουμε προσεκτικά κάθε φορά, την επιτυχή υλοποίηση βιώσιμων και ανταγωνιστικών Σχεδίων Βελτίωσης, μέσω επιχειρηματικών σχεδίων που θα αποσβεσθούν σύντομα και θα κρατήσουν υγιείς τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις του τόπου μας.

Νίκη Μαρούτα

Μοιραστείτε αυτό το άρθρο

Facebook
Twitter
LinkedIn